brunnsborrning

Användbara tips vid brunnsborrning i Västerås

Användbara tips vid brunnsborrning i Västerås

editorial

Ska ni installera bergvärme? I så fall behöver ni också anlägga en energibrunn. Att borra efter bergvärme går till på samma sätt som när man borrar efter vatten—det är bara brunnens utformning som ser annorlunda ut. Men till skillnad från när man borrar en vattenbrunn måste man vid borrning för bergvärme först ansöka om tillstånd från kommunen. Detta eftersom det finns vissa risker att grundvattnet tar skada och blir förgiftat. 

En vattenbrunn får faktiskt anläggas utanför den egna tomten om detta anses bäst för vattnets kvalitet. Men en energibrunn måste däremot placeras på tomten. Det kan ibland ställa till det för den som har en väldigt liten tomt, speciellt om grannen redan har bergvärme installerat. Detta då man inte kan placera två energibrunnar alltför nära varandra, eftersom de då inte fungerar som de ska. Men en kunnig brunnsborrare kan lösa problemet genom att istället borra brunnen snett nedåt. 

 

image

 

Anlita en erfaren brunnsborrare med försäkring

Det finns ett fåtal kunniga företag som är specialiserade på brunnsborrning i Västerås. Eftersom det kan kosta en hel del att borra en brunn lönar det sig att först ta in offerter från några av dessa företag och jämföra priser. Men då det är mycket som tyvärr kan gå fel vid en brunnsborrning gör man bäst i att anlita ett mer erfaret företag. Gärna ett som tidigare borrat i området och trakten eftersom de då redan vet vilka markförhållanden som råder och då lättare kan undvika misstagen. 

Det finns aldrig några garantier då man borrar en brunn eftersom man inte kan vara säker på exakt vad som finns nere i marken. Därför har de riktigt bra brunnsborrningsföretagen också ordentliga försäkringar som täcker eventuella skador. Som markägare och beställare av brunnsborrningen måste man också tydligt märka ut var olika ledningar är dragna så att man inte borrar sönder dessa.