avloppsanläggningar

Avloppsanläggningar är en central del av husbygget

Avloppsanläggningar är en central del av husbygget

editorial

Många drömmer om att bygga ett nytt hus. Gärna ett fritidshus eller en sommarstuga ute i skogen vid närheten av en sjö. Eller med gångavstånd till stranden. De ser framför sig en romantiserad bild av hur de står i sina snickarbyxor och målar väggarna i sovrummen. Hur de hamrar i den sista spiken på altanen. Eller kanske hur de i slutfasen hänger upp tavlorna och inreder det nya huset. Få ser framför sig vilket arbete det är med avloppsanläggningen.

Avloppet är måhända inte den mest romantiska delen av ett nybygge. Det är dock onekligen en av de absolut viktigaste. För det enda som är mindre romantiskt än en avloppsanläggning är en icke-existerande avloppsanläggning. Eftersom det innebär att du får göra dina behov i ett hål i marken och gå ned till ån och slå på dina kläder med en pinne när det är dags att tvätta. Ett sådant liv kan du naturligtvis inte ha. Inte ens i din sommarstuga.

 

avloppsanläggningar

Miljötänket är viktigt

Så innan du gör några fler planer kring ditt husbygge behöver du med andra ord se över hur du ska lösa dina avloppsanläggningar. Du har dock inte hur mycket friheter som helst. När det gäller avloppsanläggningar har kommunen även ett och annat att säga. Det är ju som bekant de som ska godkänna din bygglovsansökan. Här ska det tas miljömässiga faktorer i beaktande. Det finns gränser för hur skadlig avloppsanläggningen får vara för klimatet.

Helst ska det inte skada miljön alls, såklart. Det är därför många löser sin avloppsanläggning genom att installera ett minireningsverk istället. Framför allt de som bygger ett fritidshus eller behöver en avloppsanläggning bara för några enstaka hus. De bästa råden får du dock inte i den här texten. Du kan dock istället få dem om du går in och läser på den här länken: http://www.kollandagrus.se/entreprenadarbeten/avloppsanlaggningar/.