pizzerior

Bakfyllans räddning

Bakfyllans räddning

Du vaknar med ett ryck ovanpå ditt täcke. Kallsvettig och fullt påklädd. Huvudet dunkar som en bastrumma i en marscherande trupps orkester. Du stänger ögonen lika snabbt som du öppnat dem efter att ljuset bländat dig så att det känns som att hornhinnan ska brinna upp. Munnen är fullständigt öken. Du är så torr i munnen att du inte vet vad du ska ta dig till. Vattenglaset som du så strategiskt hade ställt bredvid sängen innan du gick och lade dig tömmer du i tre stora klunkar. Du är bakfull och kommer så småningom bara vilja ha en enda sak. Pizza.

 

Pizza med allt

Pizzeriorna är de bakfulla svenskarnas kyrka. På söndagarna vallfärdar vi dit med den lilla kraft vi har kvar efter att ha svingat drinkarna omkring oss på dansgolvet natten innan. På pizzerior i Stockholm kan man hitta pizzor med allting på. Kebab, skinka, ost, tomat, köttfärs, banan, jordnötter, ananas. Till och med pommes. Det finns lika många saker man kan lägga på pizzan som det finns bubblor i alla de där färgglada drinkarna du hällde i dig igår kväll. Man är rätt ynklig när man bakfull och eländig. Det enda man vill ha är en pizza och pizza ska man få.

 

 

Pizzerior i varenda svensk ort

Det finns nog inte en enda svensk ort som inte har en pizzeria. Vi är ett pizzaätande folk i Sverige, inte bara när vi är bakfulla. Pizzerior ploppar upp som svampar i skogen. Det finns alltid en efterfrågan på pizza, kebab, falafel och hamburgare. Många har sin egen stampizzeria dit man går för att beställa just sin egen favoritpizza. Sådant ändrar man inte på. Man vet att det blir bra helt enkelt och man vet vad man får. Så fortsätt stötta din lokala pizzabagare. De håller oss levande när vi inte känner oss särskilt levande.