advokat

Det börjar med en ansökan

Det börjar med en ansökan

Nu i mitten på juli får många kunskapstörstande framtida universitets- och högskolestudenter sina antagningsbesked om utbildningarna de har sökt. En av de mest populära och svårintagliga utbildningslinjerna är juristprogrammet. Juristprogrammet behöver man läsa om man ska bli advokat eller juridiskt ombud. Det är som sagt inte lätt att bli antagen. Hösten 2019 sökte över 2 000 personer till juristprogrammet på Lunds universitet. Ett program som enbart tog emot drygt 150 studenter av de sökande. Antagningskraven är i princip på max. Det är med andra ord inga andra än högpresterande och studiemotiverade studenter som antas till juristprogrammet.  

 

Advokat ett populärt yrke 

Siffrorna är svindlande även i andra städer. Vill man bli jurist i Göteborg söker man kanske sig till Göteborgs universitet. Där var det hösten 2018 över 5 000 potentiella advokater som sökte till programmet. Rimligen blev det inte 5 000 advokater som sköt startskottet för sina juristkarriärer där och då. Men det säger en del om både lockelsen i advokatyrket och efterfrågan på advokaters tjänster. Det finns uppenbarligen en seriös framtid som advokat. Även om det är en lång väg att vandra från det att man faktiskt blir antagen till ett juristprogram till dess att man blir upptagen i Advokatsamfundet av Advokatsamfundets styrelse.

 

 

En välbetald sysselsättning

Det är lätt att förstå varför man drivs till att bli advokat. Inte minst ur det ekonomiska perspektivet. För en framgångsrik advokat behöver det sällan vara knapert i slutet av månaden. En genomsnittlig lön innan skatt ligger enligt studie- och yrkesvägledarhemsidan framtid.nu på strax under 50 000 kronor i månaden. Men för en erfaren och framgångsrik advokat kan man alltså tjäna betydligt mycket mer pengar än så. Det är väl å andra sidan helt okej när man behövt spendera väldigt många år under hög press för att komma dit man vill. Har man slitit hårt och dessutom troligtvis har ett ganska stort studielån bör man väl få lön för mödan?