High vacuum pumps

High vacuum pumps, pumpar för avancerade tillämpningar

High vacuum pumps, pumpar för avancerade tillämpningar

Behovet av riktigt bra vakuumpumpar är stort inom ett stort spektrum av industrier och processer, men det är skillnad på pumpar och pumpar. Rent vakuum är inte möjligt att skapa men man kan komma väldigt nära. Beroende på användningsområde så krävs olika tekniker och kombinationer av olika tekniker för att nå ett bra resultat.

Valet mellan olika tekniker och pumpar beror såklart på tillämpning. Det man oftast är intresserad av är luft, eller gasflöde, samt trycket. Vissa enklare pumpar kan ge ner till runt 0.85 bar med ett luftflöde på ensiffrigt liter per minut. Det finns såklart även lågvakuumpumpar för större luftflöden. Sådana pumpar lämpar sig till exempel för att injicera kol och glasfiber med resin inom båtindustrin..  

 

 

Hökvakuumpumpar, användningsområden och kombinationer

Riktigt avancerade och kombinerade tekniker kan ge högvakuum på ända ner till  0.0001 bar men då är man på den absolut sista punkten på skalan. Det finns en stor variation inom olika tekniker som kan kombineras för bästa effekt och ofta krävs att man anpassar installationer till specifika processer. Man kan hitta kompletta paket för detta på https://www.advancedvacuum.se/pages/high-vacuum likväl som enskilda delar.

High vacuum pumps, eller högvakuumpumpar, används inom en mängd olika områden. Flertalet exempel hittar man inom livsmedelsindustrin där vakuum används för att garantera att blandningen av recept blir homogent, för att förlänga hållbarheten och optimera tillverkningsprocessen. Även inom tillverkning i glas och tappning i aluminiumburkar är högvakuumpumpar viktiga. 

Vidare så finns flera exempel från tillverkningsindustrin i allt från badkar och förpackningsprocesser till dammfria miljöer för känslig elektronik.    

När det krävs riktigt bra vakuum så kombinerar man olika tekniker. Det finns olika sorters pumpar, stödpumpar, regulatorer och boosters. En vanlig kombination är turbomolekylära pumpar tillsammans med diffusionspump och regulator i ett paket. Vidare så finns det även gammajonspumpar för ultrahögt vakuum. Ångboosters används även för att klara av stora luftmängder.