kemtvätt

Ibland passar kemtvätt bättre

Ibland passar kemtvätt bättre

Det finns särskilda textilier som mår bäst av att rengöras utan vatten och med kemtvätt i stället. Man kan lätt tro att det inte används några vätskor alls vid kemtvätt, men så är inte fallet. Istället använder man sig av olika kemikalier, och plaggen, mattan eller vad det nu kan vara tvättas väldigt skonsamt och försiktigt i en särskild maskin. 

Tvättekniken används oftast på särskilt ömtåliga plagg som brudklänningar, exklusiva tyger, kostymer och andra tyger som inte tål vatten. Det som skiljer kemtvätt från vanliga tvättmaskiner är att det snarare är vätskorna i maskinen som löser upp smutsen vid kemtvätt och inte maskinens rörelser, då den inte tvättar på samma sätt, eftersom tygerna ofta inte tål att gnuggas. Temperaturen i maskinen blir heller aldrig högre än trettio grader. 

 

 

Kemtvätta favoritplagget och det kommer att behålla färgen

På plaggets tvättetikett brukar man kunna se om det ska kemtvättas. Nuförtiden är det inte lika vanligt att man tillverkar plagg som ska kemtvättas men förr i tiden var det betydligt vanligare. Men i takt med att vi också har börjat handla mer kläder på second hand lämnar vi också in mer kläder på kemtvätt. 

Man kan även kemtvätta vanliga plagg som egentligen inte kräver det. Många lämnar in kläder som de är särskilt rädda om och som de vill ska hålla länge. Man kan med fördel kemtvätta sina favoritplagg och de kommer garanterat att hålla längre och blir mindre slitna.

I dagens moderna tvätterier kemtvättar man oftast med hjälp av koldioxid i stället för som förr i tiden med giftiga vätskor. Det finns även andra miljövänliga metoder för kemtvätt med biologiskt nedbrytbara tvättmedel och speciella maskiner som ger olika typer av tryck. 

Innan  man lämnar sina kläder till kemtvätt kan man fråga vilken teknik de använder sig av och kanske även välja en kemtvätt med en miljövänlig teknik.