Körplåt

Lär dig mer om stål och körplåt

Lär dig mer om stål och körplåt

editorial

Körplåt används ofta inom konstruktion. Det är ett slitstarkt material som klarar av hårt slitage. Körplåt finns i flera olika utföranden, så det är lätt att hitta rätt plåt för just din konstruktion eller projekt. I denna artikel kommer vi att berätta mer om stål och körplåt, vad de består av och vilka fördelar de har.

Vad är stål?

Stål är en legering av järn och kol och är ett av de mest använda materialen i världen. Stål är starkt och hållbart, vilket gör det idealiskt för byggprojekt. Det är också relativt prisvärt, vilket gör det till ett populärt val för många byggare. Vilken typ av stål du väljer beror på vilket projekt du arbetar med. Du kan köpa ditt stål och körplåt hos till exempel Steelproab (http://www.steelproab.se/).

Körplåt

Vad är plåt?

Plåt är en tunn, platt metallbit. Den är vanligtvis tillverkad av stål, men kan också vara tillverkad av aluminium eller andra metaller. Plåt används i en mängd olika byggprojekt, från tak till sidospår och hängrännor. Det används också i bilkarosserier och andra metallprodukter. Just körplåt kan användas som underlag vid till exempel events.

Vilka är de olika typerna av stål?

Det finns fyra huvudtyper av stål: kolstål, rostfritt stål, verktygsstål och legerat stål.

Kolstål är den vanligaste typen av stål. Det tillverkas av järn och kol och är starkt och hållbart. Rostfritt stål är en typ av stål som innehåller krom, vilket gör det motståndskraftigt mot rost och korrosion.

Verktygsstål är en typ av stål som är hård och hållbar. Det används i en mängd olika tillämpningar, bland annat i skärverktyg, borrkronor och sågblad. Legerat stål är en typ av stål som innehåller andra metaller, till exempel mangan, kisel eller nickel.

Hur mycket kostar stål?

Stål är ett ganska prisvärt material, särskilt om man jämför med andra byggmaterial som betong eller trä. Priset på stål varierar beroende på typen av stål och plåtens storlek och tjocklek.