rubiks kub

Rubiks kub, en riktig klassiker

Rubiks kub, en riktig klassiker

Rubiks kub är ett tredimensionellt pussel som hade sin globala lansering år 1980. Den har sålts i över 400 miljoner exemplar och är fortfarande en populär ”leksak” för både vuxna och barn. Originalet är en kub med färgade rutor (totalt 54 rutor i sex olika färger) där målet är att få varje sida på kuben att bli enfärgade. 

Sex färger med olika position

När du köpt en ny kub så är den redan löst, det innebär att du behöver vrida de olika delarna slumpmässigt för att den ska bli blandad och du kan börja försöka lösa kuben. När kuben är löst är som sagt alla sidor enfärgade och det är alltid vit mittemot gul, grön mittemot blå och röd mittemot orange. 

Rubiks kubs olika bitar

På den klassiska 3×3 Rubiks kuben finns det hörnbitar, kantbitar och centrumbitar. Hörnbitarna sitter i hörnen på kuben, de har tre färger var och det finns 8 stycken. Kantbitarna sitter i mitten av raderna, de är tvåfärgade och det finns totalt 12 stycken kantbitar på en kub. Mitt i kuben sitter centrumbitarna, de har endast en färg och det finns 6 stycken. Centrumbiten sitter alltid där den sitter och därför avgör den vilken färg det ska vara på den aktuella sidan av kuben.

Lösa själv eller ta hjälp

Det går såklart att lösa kuben utan hjälpmedel men har du kört fast så kan det vara bra med lite tips. Det finns olika algoritmer som du kan memorera för att kunna lösa olika situationer du ställs inför, det kan vara en serie rotationer på 4-9 drag.

Du hittar en klassisk Rubiks 3×3 kub hos MasterCubeStore tillsammans med många varianter av den (exempelvis Megaminx, Pyraminx och Skewb) samt en lösning för nybörjare. De har ett mycket brett utbud till bra priser och med snabba leveranser så att du aldrig behöver vänta länge på din kub.