hörapparater

Skaffa rätt sorts hörapparat

Skaffa rätt sorts hörapparat

Dålig hörsel kan bero på många olika saker. Det kan bero på att man under en längre tid utsatts för mycket buller och oljud. Men den absolut vanligaste orsaken är förslitningar som helt enkelt beror på hög ålder. Oavsett orsak så är det ofta ganska jobbigt att erkänna att man hör dåligt till en början, och också jobbigt att ta steget till att köpa en hörapparat. När man väl hittat rätt hörapparat och vant sig vid den så kan livet fortgå som vanligt. Men först måste man som sagt hitta rätt hörapparat och framförallt rätt inställning för sin specifika hörselnedsättning. Rätt hörapparat och tillbehör hittar man exempelvis på japebo.se.

 

Olika typer av hörselnedsättningar

Den absolut vanligaste typen av hörselnedsättning beror på en skada i innerörat som ofta beror på att kroppen helt enkelt har åldrats. I dessa fall så når inte nervsignalerna från örat fram till hjärnans hörselcentrum. Vid en sådan skada kan en hörapparat givetvis hjälpa, men eftersom det finns en skada i innerörat så kommer vissa frekvenser ändå inte att nå fram. En annan typ av anledning till hörselnedsättning kan bero på en skada i hörselgången, hörselbenen eller trumhinnan. Vid denna typ av hörselnedsättning fungerar en hörapparat ofta väldigt bra.

 

 

Att ställa in en hörapparat

En hörapparat behöver ställas in utefter ens hörselnedsättning. Har man exempelvis svårigheter att lokalisera varifrån ett ljud kommer så behöver man ställa in den på ett sätt. Har man istället svårt att höra svaga ljud så behöver den ställas in på ett annat sätt. Inställning av hörapparat och lokalisering av hörselnedsättning görs av en audionom som är en utbildad expert inom hörsel. Ofta har man hörapparat på bara ett öra, men ett bra tips är att testa hörapparat på båda öronen. Då riskerar man inte att få svårigheter att lokalisera var ljudet kommer ifrån.