Stamspolning

Stamspolning rensar i rören

Stamspolning rensar i rören

När det har gått en tid och avloppsrören har fått en beläggning inuti av fett och smuts, kan det hända att det plötsligt blir avloppsstopp. Vattnet kanske rinner ut långsamt i vasken eller så rinner det inte alls. Då brukar man försöka med vaskrensare och varmvatten för att få bort stoppet, och kanske är det lugnt en tid, men sedan är det stopp igen.

Något rejält måste göras och har man provat att göra rent i golvbrunnar och vattenlås och det ändå inte hjälper, behöver man ringa en rörmokare. Är det riktigt problematiskt gör de en stamspolning med hetvatten som löser upp fettet.

 

Orsaken kollas upp med rörinspektion

Kanske har något stort fastnat i röret. Det händer ibland att det växer in rötter i avloppsrör, så man kan inte vara säker på hur det ser ut i ledningarna förrän man har tittat efter. En rörmokare med specialkompetens som rörinspektör kan undersöka saken med en speciell filmkamera.

Kameran filmar rören inuti och man kan se på en dator hur rören går. Man bedömer rörens funktion, så att man ser att de sitter rätt placerade och hur de fungerar. Man bedömer också rörens kondition, alltså hur pass slitna de är eller om de är trasiga. Är det smuts och beläggningar som är problemet, gör man en stamspolning.

 

 

Stamspolning är en miljövänlig metod

Eftersom man undviker starka kemikalier i rören är stamspolning en miljövänlig metod och en metod som även skonar rören. Visserligen använder man hetvatten och tryck, men det görs på ett skonsamt sätt. Först har man ju gjort en rörinspektion, så att man inte riskerar att något går sönder när man sedan spolar.

Stamspolning kan behövas med jämna mellanrum i alla större hyresfastigheter, och en rörinspektion ska helst göras vartannat år, så att man ser att det inte finns läckor som skulle kunna orsaka vattenskador.