Tandvård

Svarta hål som fylls

Svarta hål som fylls

Det finns saker här i livet som vi inte reflekterar särskilt mycket över förrän vi mister dem. Saker som verkligen lämnar ett påtagligt effekt på oss i våra liv.

Det klassiska, och mest påtagliga exemplet, är förstås människor.
De personer i våra liv som står oss nära och som en dag är borta. Det kan både handla om att människor faktiskt lämnar oss genom döden men även relationer som tar slut.
I många fall så kanske vi ångrar vissa saker som vi aldrig sade – eller saker som vi faktiskt sade. På det sätt är de ord vi säger magiska: De har en påverkan på vår verklighet. 

Säger man något som sårar någon så är det omöjligt att ta tillbaka det. Det enda man kan göra är att försöka laga de sår och skador som orden ger upphov till. Det kan vara en lång process beroende på hur mycket som ligger under och bakom de ord som har uttalats.
Samtidigt kan en sådan händelse vara en vändpunkt i ens liv. Kanske inser man att ett beteende, oavsett vem som står för det, inte kan fortgå längre. Det gäller att ta tag i det nu – en gång för alla.

Andra saker som bli smärtsamt uppenbara när de inte längre finns där är något så enkelt som tandhälsa.
Vår västerländska kosthållning innebär att vi smaskar i oss socker och annat som verkligen sätter in ett anfall mot våra vita tandrader. Det gäller att vara vaksam för den moderna kosten och kanske framför allt se den som ett undantag än normen. 

Som tur är så kan man snabbt få träffa en tandläkare i Östermalm för att få hjälp med den tandvärk som ens mindre smidiga val har gett upphov till här i livet. På så sätt får man en ny chans att göra rätt efter sitt besök.