bygglov

Ta reda på vilka ändringar som kräver bygglov

Ta reda på vilka ändringar som kräver bygglov

Omväxling förnöjer och som husägare kan man med tiden ha en önskan om att ändra på både små och stora saker i sitt hem. Det kan ha att göra med att man ändrat stil och smak så att hemmet inte längre stämmer in på vad man tycker är snyggt.

Det kan också uppstå behov av att renovera och fixa saker som blivit utslitna eller skadade. Sedan krävs det såklart mycket underhåll om man är husägare, det finns i regel alltid något att fixa med. 

Både insidan och utsidan är viktig

Väldigt många anser att insidan är viktgast och det är klart man behöver ett välfungerande hem som känns fräscht och fint, men utsidan är trots allt det som ger första intrycket av bostaden.

Både som boende och gäst är det trevligt att mötas av ett välkomnande hem när man kommer in på tomten. En välskött trädgård har stor inverkan, precis som husets fasad. Lägg därför tid på att klippa gräsmattan, städa bort skräp och prylar samt rensa ogräs. Att underhålla färgen på fasaden är viktigt för att det ska se tilltalande ut och det är även snyggt att ha en passande färg.  

Håll koll på vilka regler som gäller innan du gör om

Man kan dock inte ändra hur som helst trots att man äger både hus och tomt. Vad som gäller varierar beroende på var man bor, delvis vilken kommun men framförallt vilket område. Vissa områden har strikta regler för att det ska bevaras, vilket till stor del påverkar vad man får göra med eller utan bygglov. Något som kan påverkas är just färgvalet på husets fasad, så man gör det klokast i att kolla upp vad som gäller innan man köper in dyr färg och lägger ner tid på ommålning. Läs mer om vad som kan påverka ifall det behövs bygglov eller ej på hus-bloggaren.se.